Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Ο γαλατάς

Το επάγγελμα του γαλατά δεν το συναντούσες στα χωριά παρά μόνο στις μικρές και μεγάλες πόλεις. Στα χωριά σχεδόν όλες οι οικογένειες είχαν δικά τους ζώα και το έβρισκαν εύκολα. Στις πόλεις όμως οι οικογένειες το αγόραζαν από τα γαλατάδικα ή τα μικρά συνοικιακά ζαχαροπλαστεία ή παντοπωλεία. Εάν πάμε ακόμη πιο παλαιότερα, τότε που υπήρχε ο πλανόδιος γαλατάς, φόρτωνε τα γκιούμια του με το φρέσκο γάλα πάνω στο γαϊδουράκι και ξεκινούσε πολύ πρωί από το χωριό για την πόλη. Κάθε ημέρα έπρεπε να είναι ακριβής στην ώρα του γιατί τον περίμενε η κάθε νοικοκυρά με τη δική της κανάτα. Μερικές πολυάσχολες νοικοκυρές άφηναν το άδειο σκεύος έξω από την πόρτα για να το γεμίσει ο γαλατάς, σκεπασμένο συνήθως με μια πέτρα από το φόβο της γάτας. Το γάλα αυτό, υποχρεωτικά οι νοικοκυρές έπρεπε να το βράσουν καλά, γιατί μπορούσε να προκαλέσει πυρετό. Ο γαλατάς είχε καθημερινά τη δική του πελατεία. Σήμερα το επάγγελμα αυτό έχει εξαφανιστεί, γιατί το γάλα το αγοράζουμε από τα καταστήματα τροφίμων που είναι συσκευασμένο από μεγάλες βιομηχανίες και κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές.


ΜΕΓΑΛΟ ΓΚΙΟΥΜΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΚΥΠΕΛΟ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ (ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

ΚΥΠΕΛΟ ΜΙΣΟ ΚΙΛΟΥ (ΓΑΛΑΚΤΟΣ)

ΓΚΙΟΥΜΙΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΣΩ ΖΩΩΝ)

ΓΚΙΟΥΜΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου