Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Λίγα Λόγια για τον κ. Μαρδάνη Νικόλαο

 Ο Νικόλαος Μαρδάνης, πυροσβέστης στο επάγγελμα, με καταγωγή από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, πνεύμα ανήσυχο και λάτρης της λαογραφίας, δεκαετίες τώρα συγκεντρώνει αντικείμενα αλλοτινών εποχών «για να θυμούνται οι μεγάλοι και να μαθαίνουν οι νεότεροι». Χρόνια τώρα συγκεντρώνει στο υπόγειο του σπιτιού του, σε αποθήκες κι άλλους χώρους υλικό. Η συλλογή του σήμερα ξεπερνά τα 20.000 αντικείμενα, ενώ αυτή έχει διανθιστεί το τελευταίο διάστημα και με ανθρώπινα ομοιώματα που με τις κινήσεις τους… μυούν τους παρατηρητές τους στα επαγγέλματα του παρελθόντος.

 Όλα ξεκίνησαν από την ηλικία των 10 ετών, το 1977. Τότε ήταν της μόδας η συλλογή γραμματοσήμων και συνέχισε ως συλλέκτης ελληνικών νομισμάτων και χαρτονομισμάτων. Έχει στη συλλογή του τα πρώτα ελληνικά νομίσματα επί εποχής Ιωάννη Καποδίστρια έως και τις τελευταίες δραχμές, καθώς επίσης χαρτονομίσματα από το πρώτο χαρτονόμισμα μιας δραχμής του 1885 από τον Βασιλιά Γεώργιο Α’ έως και το τελευταίο δεκαχίλιαρο. Αργότερα, μεγαλώνοντας, το ενδιαφέρον του στράφηκε στα λαογραφικά αντικείμενα. Ήθελε να διασώσει όσα περισσότερα λαογραφικά στοιχεία του Νομού μπορούσε. Μόνος του έτρεχε στα χωριά και τα αγόραζε από παλαιοπωλεία, από ιδιώτες κ.α

 Ασχολήθηκε επίσης, και με την συντήρηση αυτών των αντικειμένων, καθώς για να διατηρηθούν όλα σε καλή κατάσταση έπρεπε να περάσουν από μια χρονοβόρα διαδικασία συντήρησης φαρμάκων η οποία εκτός από χρόνο απαιτούσε και πολλά χρήματα.

 Μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει 10 ανθρώπινα ομοιώματα τα οποία μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στο ήδη υπάρχον μουσείο που στεγάζονται, στον Άγιο Βησσαρίωνα Δήμου Πύλης στο Νομό Τρικάλων. Τα ομοιώματα αυτά, εκτελούν κάποιες ρομποτικές κινήσεις οι οποίες αναπαριστούν το επάγγελμα της τότε εποχής όπως: ο τσαγκάρης, ο σιδεράς, η υφάντρα, ο γεωργός, ο λατερνατζής κ.α.

 Ακόμη, στο μουσείο μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει αντικείμενα από την επανάσταση του 1821, από το σχέδιο Μάρσαλ (Ούντρα) έτος 1949 κ.α.

 Τέλος, σκοπός του είναι όλοι, και ειδικά τα νέα παιδιά, να γνωρίσουν τις ρίζες τους.


κ. Νικόλαος Μαρδάνης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου