Ο Καστανάς
Το επάγγελμα του καστανά ήταν εποχιακό. Ξεκινούσε τη δουλειά του στις αρχές του φθινοπώρου και δούλευε μέχρι το τέλος του χειμώνα. Μόλις έπιαναν τα πρωτοβρόχια ο καστανάς ετοίμαζε τη φουφού, προμηθεύονταν τα κάστανα κι έπιανε τη γωνιά κάποιου πολυσύχναστου δρόμου. Η φουφού ήταν ένα φορητό μαγκάλι από τσίγκο και ήταν στρογγυλή, χωρισμένη συνήθως σε τρία μέρη, όπου τοποθετούσε κατά μέγεθος τα κάστανα. Κάθε μέγεθος και διαφορετική τιμή. Μέχρι να πυρώσει η φωτιά, χαράκωνε με ένα μαχαίρι τα κάστανα και ύστερα τα έριχνε στη φουφού να ψηθούν. Μόλις άρχιζαν να σκάζουν τα κάστανα, έπιανε τη μασιά και τα γύριζε από την άλλη μεριά. Αφού ψήνονταν τα απομάκρυνε από τη φουφού. Έπιανε τότε την τσιμπίδα ο καστανάς και γέμιζε το χωνάκι που είχε φτιάξει από παλιές εφημερίδες και πουλούσε τα ψημένα κάστανα στους περαστικούς.
|
ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ |
|
ΚΑΣΤΑΝΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ |
|
ΦΥΛΛΑ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ |
|
ΚΑΣΤΑΝΑ |
|
ΚΑΣΤΑΝΙΕΡΑ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου