Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Φούρνος παραδοσιακός

Η γάστρα

Η γάστρα ήταν απαραίτητο σκεύος της υπαίθριας ζωής. Πολύ λίγες οικογένειες διέθεταν μόνιμους φούρνους. Για να ψήσουν ψωμί ή φαγητό του φούρνου, έπρεπε να βρουν άλλο τρόπο. Η λύση ήταν ένας φορητός και γρήγορος φούρνος. Αυτό ήταν η γάστρα. Η γάστρα αποτελείται από μια ημισφαιρική χονδρή λαμαρίνα που στο πάνω μέρος είχε μια λαβή για να μπορούν να τη σηκώνουν με το ξυθάλι. Χαμηλότερα από τη λαβή είχε ένα μεταλλικό στεφάνι για να κρατάει τις ζεστές στάχτες και τα αναμμένα κάρβουνα. Στη γωνιά η οποία αποτελείται από σίμαλες πλάκες για να κρατούν την θέρμανση άναβαν δυνατή φωτιά από λεπτά ξύλα για να κάνουν γρήγορη και δυνατή φλόγα και να δημιουργούν κάρβουνα πολύ γρήγορα. Πάνω σε αυτήν τη φοβερή φωτιά τοποθετούσαν τη γάστρα, η οποία γινόταν κατακόκκινη από τη δυνατή φλόγα. Όταν η φωτιά κατέπαυε οι νοικοκυρές καθάριζαν τη γωνιά έβαζαν το στρογγυλό ταψί με το ψωμί ή το φαγητό, μετά τη γάστρα και ύστερα τα κάρβουνα με τις ζεστές στάχτες πάνω και γύρω στη γάστρα και σφράγιζε το φορητό φούρνο. Σε δύο ή τρεις ώρες το φαγητό ή το ψωμί ήταν έτοιμο. Η γάστρα ήταν ένας πρωτόγονος φορητός φούρνος. Μπορούσες να την μεταφέρεις παντού. Η γάστρα μαζί με την πυροστασία, το ξυθάλι, ένα κακάβι, με το καπάκι για πιάτο ήταν τα βασικά σκεύη της υπαίθριας κουζίνας. Περιττό να πούμε ότι το φαγητό είχε υπέροχη γεύση γιατί η γάστρα σφράγιζε καλά και κρατούσε μέσα τα υγρά και έψηνε πολύ σιγά. Άλλα σκεύη της χωριάτικης μαγειρικής ήταν το τηγάνι, το ταψί (στρογγυλό), η χουλιάρα (κουτάλα), ο τέντζερης, ο μαστραπάς και άλλα.

ΓΑΣΤΡΑ

ΚΑΚΑΒΙ
ΧΑΛΚΙΝΗ ΚΑΝΑΤΑ (ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ)
ΧΑΛΚΙΝΟ ΤΑΨΙ
ΞΥΘΑΛΙ
ΧΑΛΚΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙ 
ΧΑΛΚΙΝΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ (ΤΕΤΖΕΡΗΣ)

ΞΥΛΙΝΗ ΚΟΥΤΑΛΑ (ΧΟΥΛΙΑΡΑ)
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΥΡΟΣΤΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου