Μυλόπετρες - Χειρόμυλος - Χειρόμπλα
Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, γι'αυτό απαραίτητο για κάθε νοικοκυρά, εκείνη την εποχή. Αποτελούνταν από 2 ολοστρόγγυλες πέτρες που η κάθε μια είχε το μέγεθος ενός μεγάλου ταψιού. Η κάτω πέτρα με επίπεδη κι αυτή επιφάνεια είχε διπλάσιο πάχος για να μην κουνιέται αλλά να μείνει σταθερή, όταν θα δούλευε ο χειρόμυλος. Στη μέση της κάτω πέτρας ήταν μπηγμένο ένα ξύλο ή σίδερο ύψους 10-15 εκατοστών περίπου και πάνω σε αυτό στηριζόταν η πάνω πέτρα που είχε κι αυτή τρύπα στη μέση. Η επάνω πέτρα είχε σε μια άκρη μπηγμένο, ένα ξύλινο χερούλι κι αυτό έπιανε η νοικοκυρά και γύριζε το χερόμυλο, για να κόψει το προϊόν που ήθελε. Από την τρύπα που είχε η επάνω πέτρα έριχνε σιγά-σιγά και τμηματικά λίγη-λίγη την ποσότητα που ήθελε να αλέσει. Με το γύρισμα της πέτρας, το προϊόν που κοβόταν, έπεφτε έξω, πάνω σε κάποιο πανί που είχαν στρώσει. Στο χερόμυλο κόβανε κατά κύριο λόγο στάρι, για να κάνουνε το μπλουγούρι, τον τραχανά και άλλα. Το μπλουγούρι ήταν συνηθισμένο και σημαντικό φαγητό για τις οικογένειες εκείνη την εποχή. Επίσης και ο τραχανάς που αποτελούσε και αποτελεί από τα καλύτερα φαγητά. Τέλος με το χερόμυλο κόβανε και το χοντρό αλάτι, που το αγοράζανε από τα παραρτήματα του κρατικού μονοπωλίου.
ΜΥΛΟΠΕΤΡΕΣ Ή ΧΕΡΟΜΥΛΟΣ Ή ΧΕΙΡΟΜΠΛΑ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου