Καφεκόπτης (Μύλος) και Καβουρντιστήρι (Ψήστης καφέ)
Τα παλιά χρόνια δεν πουλούσαν στα χωριά κομμένο καφέ. Τον πουλούσαν άκοφτο, ολόκληρα σπειριά , μέσα σε τσουβάλια. Οι καφετζήδες αγόραζαν από τον μπακάλη τον καφέ, τον καβούρντιζαν στο ατομικό τους καβουρντιστήρι ή (ψήστης του καφέ) και έπειτα τον παραλάμβανε η γυναίκα τους ή καφετζού για να τον κόψει στον μύλο του χεριού ή καφεκόπτης. Ήταν ένα ωραίο χαλκωματένιο σκεύος σαν τα σημερινά (θερμός) με λαβή εξωτερική που έμπαινε σε μια τρύπα στη μέση του σκεύους και γύριζε μέσα τα δόντια που έσπαζαν και έτριβαν τον καφέ. Επειδή ήταν δουλειά της υπομονής το κόψιμο του καφέ το έκαναν οι καφετζούδες όπως κάθονταν μπροστά στο καφενείο τους και χάζευαν τους περαστικούς. Η ίδια δουλειά γινόταν και στα σπίτια, αλλά σε πολύ λίγα, γιατί τότε δεν έπιναν στα σπίτια καφέ. Οι άντρες τον έπιναν τον καφέ τους στα καφενεία, ενώ οι γυναίκες δεν έπιναν καθόλου. Τέλος σε λιγοστά σπίτια στα χρόνια εκείνα έψηναν και έκοβαν κριθάρι ή ρεβίθι και τα ανακάτευαν με τον καφέ.
ΓΚΑΖΙΕΡΑ, ΚΑΜΙΝΕΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΡΙΚΙΑ |
ΚΑΜΙΝΕΤΟ Ή ΜΙΚΡΗ ΓΚΑΖΙΕΡΑ |
ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΨΗΣΤΕΣ ΚΑΦΕ (ΚΑΒΟΥΡΝΤΙΣΤΗΡΙΑ) |
ΚΑΦΕΚΟΠΤΗΣ |
ΓΚΑΖΙΕΡΑ |
ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΗΣ |
ΚΑΜΙΝΕΤΟ Ή ΓΚΑΖΙΕΡΑ |
ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΡΙΚΙΑ |
ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΦΕΚΟΠΤΗΣ |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου